Opinionsblogg

Jävluskt trött på navelskådande klimatkamp

I veckan kom den här videon upp i mitt flöde: 

 Den handlar om Anna som satsar på att leva livet utan att producera sopor, så kallat zero waste. 

En imponerande ambition där hon med olika tips och tricks lyckas skära ner skräpmängden till absolut minimum. Häftigt. 

Men! Jag blir ganska orolig om det här är debatten om klimat och hållbarhet. Allt för ofta ser jag renhetsbesatthet förklädd i rädda världen-retorik. 

Den asketiska och moraltyngda 2000-talspuritanismen skymtar ofta i klimatsammanhang. Det kan handla om att äta strikt raw-veganskt, frenetiskt rensa ut onödiga prylar eller att disciplinerat minska sin sopmängd. Det kan vara spännande livsstilsfilosofier, men är enligt mig svaga politiska aktioner. 

Om man på allvar vill göra något åt vårt samhälles absurda överanvändning av plast borde man vilja fokusera på att så många som möjligt kan minska sin plastkonsumtion hellre än att jag ska uppnå ett stadium av fullständig plastfrihet. Man borde sikta på volymerna! Systemlösningarna! Jag har svårt att tro att alla ska sitta i köket och röra runt i sina hemmabygda komposter är ett effektivare sätt att lösa klimatkrisen på än att försöka organisera kompostering i sin bostadsrättsförening eller kommun. Eftersom vi måste nå fossilfrihet inom de närmaste 30 åren är effektivitet inte av obetydligt värde.

 Tvärtom kan renhetsideal av vara kontraproduktiva för klimatkampen. Om gemene man tror att sättet att dra sitt strå till klimatet på är att leva zero waste bygger man skyhöga tröstklar till engagemang tappar politisk momentum och aktörsskap. 
 
Samma grepp ser jag ofta i feministiska och antirasistiska grupper. Tiden som läggs på att fundera ut vilka lagar och system som kan bekämpa förtryck står inte över huvud taget i proportion till tiden som läggs på att bokstavligen talat granska sina egna hårtoppar för att avgöra mängden utrymme som är lämpligt att ta - även i grupper som är uttalat vänster. 
 

Jag vill inte snacka ner någons fritidsintresse, kopostering är väl lika gott som något. Men då måste vi kunna skilja på det och kampen. Det är lätt att misstänka att att klä in ett fritidsintresse i en rökridå av klimataktivism är en strategi för att lindra sitt eget dåliga samvete, eller framhäva sig själv som en underbar person. När Anna i KIT-filmen säger ”jag tänker på barnen” har jag lite svårt att inte höra ”jag tänker på hur jag vill att mina barn ska vara stolta över mig”. Och det är ju förståeligt! Men ändå. 

Det här är en urgammal bortkollrande manöver. De försöker tygla oss genom att få oss att fokusera på att hålla hemmet skinande rent, kroppen kontrollerat smal eller huden felfritt ren från hårstrån. KIT-videons beskrivning är ”Brukar du också få ångest av att slänga sopor? Då kan du bli inspirerad av zero waste-trenden.” Brukar du få ångest av att slänga sopor? Det är ju ett helt knäppt samhället vi har om du får ångest av sopslängning! Sluta med det! Snap out of it och tänk en politisk tanke istället! Låt de inte lura dig.

Nä hörrni. Målet kan inte vara att en person ska leva perfekt, utan att ändra system. Vi behöver tågräls och skatter och lagar och skit. Om vi ska åstadkomma något av de ganska stora förändringarna vi gör anspråk på (som att rädda världen och skapa rättvisa) måste vi våga släppa den inåtvända och navelskådande perfektionismen och smutsa ner händerna lite. 

Bildligt talat. Inte nödvändigtvis med kompostjord.

Kommentarer

#1 - Tord Björk

Det behösv ett mer politiskt synsätt. Så här ser Jordens Vänner på saken: Nu får det vara nog!


Säger deltagarna på Jordens Vänners årsmöte som hölls på Bargarmossen Folkets Hus 22-23 april. Vi uppmanar alla som är trötta på storföretagens kortsiktiga vinstintressen att protestera. Kortsiktiga vinstintressen hindrar lösningar på klimatfrågan och styr alltmer av EU och internationella förhandlingar.

EU-toppmötet i Göteborg 17 november om tillväxt måste utmanas med alternativ till den rådande politiken. Det samarbete som Jordens Vänner tillsammans med andra söker ena alla som ifrågasätter storföretagens ökade makt i EU. Det är historisk möjlighet att förena olika folkrörelser. Miljövänner, bönder, löntagare och EU-kritiker av olika slag behöver förena sig mot både en internationalism på storföretagens villkor och trångsynt nationalism.

Vi ser en ökad kamp mot fossila bränslen, som oljeledningar i USA och utbyggnationen av hamnen för fossilgas i Göteborg. Vad gäller utvinning av fossila bränslen drivs det ofta på av storföretag och deras vinstintressen.

Handelsavtalen CETA och TTIP är en maktförskjutning så att storföretag får ännu mer inflytande över våra liv. Istället för att vi medborgare på demokratiskt vis fattar beslut om miljö och välfärd ges företag utökade rättigheter att stämma stater för uteblivna vinster.

Vi uppmanar till manifestationer och aktioner mot utvinning av fossila bränslen den 3-7 augusti samt mot handelsavtalet CETA 20 maj.

Jordens Vänner arbetar särskilt för att utmana storföretagens makt med ett konstruktivt program för rättvis omställning tillsammans med alla andra som önskar en framtid för våra barnbarn grundad på social rättvisa och miljöhänsyn.

#2 - Emma

Ja, eller så blir man bara bestört över att Grön Ungdoms företrädare klankar ner på de goda exempel som behövs när nu lagstiftning och politik inte kommit längre. Räknas bara "klimatkampen" om du gör något för fler än dig själv och din familj?! Märkligt resonemang...

Svar: Hej! Hur menar du att jag klankar ner? Säger ju att allt är bra, men man FÅR också kräva mer politisk förändring.
lidstromhanna.blogg.se

#3 - anton

Den personen du klankar ner på. Ser jag som en stor hjälte. Jag är en man. 45 år. Aldrig varit intresserad av miljö. Nu har jag blivit det. Personen du klankar ner på. Har lyckats med något ditt parti inte lyckats med med mig. Tyvärr sitter ni i knä med socialdemokraterna. Ni är ett parti som tynar bort. Vi ska vara glada för att medborgare. Tar ställning. Är inspererande o h driver kampen vidare. För våra barn. För naturen. Tyvärr. Måste jag säga. Är det min generation föräldrar som helt klart uppfostrat er till bortskämda ynagel.

Svar: Hur menar du att jag klankar ner?
lidstromhanna.blogg.se

#4 - lars

Hanna
hur kan jag skriva inlägg i nyheter 24 som du gör?
jag är med i blogg.se och nybörjare. Men jag skriver bra tycker jag själv. Mina dagliga reflektioner
OK
Jag är ingen miljöknutte, men jag vill göra och gör det jag kan, särskiljer sopor, återvinning, pantar, kastar inte skit på marken eller dumpar sopor i naturen.
jag är inte perfekt, en gör så gott en kan. Jag förstår inte helt ditt resonemang
Och är en stolt anhängare av Stefan Löfven, Margot o gänget

Svar: Hör av dig till Nyheter24's redaktion, det är de som har bestämt att jag får blogga här :)
lidstromhanna.blogg.se

#5 - Anonym

Jag älskar dig för det här !

#6 - Santos2112

Ibland måste man lägga ner politiska åsikter och anse Sanningen. http://polisenvillhjalpaoss.blogg.se/?tmp=863634

Kommentera