Blogg

Kommer moderaterna att normalisera kvinnohat?

I dag lade Moderaternas officiella facebooksida ut en livesänd video där Delmon Haffo, kommunikatör, skämtar och kallar socialförsäkringsminister Strandhäll för hora.  

Det är riktigt sjukt.

Ett tag nu har Moderaterna varit inne och nosat på SD-politik för att locka tillbaka väljare. När det inte funkar går man istället över till SD-fasoner. Kvinnliga politiker får betala priset. 

Haffo har nu fått sparken, vilket är rimligt. Han är fortfarande vice distriktsordförande för MUF Stockholm och ordförande för Moderaterna i Salem.

Men varför skulle han inte ha sagt så? SD:s opinonssiffor steg i höjden när deras företrädare var ute på stan och kallade tjejer för horor. Trump blev världens mäktigaste man genom att förolämpa kvinnor. Det är riktigt osmakligt, men uppebarligen effektivt. 2016 är kvinnohat fortfarande en källa att hämta beröm och förtroende ut. Skam till den som använder det. 

Hora är inte vilket skällsord som helst. Det är ett tydligt verktyg för att objektifiera och skambelägga kvinnor för att ta ifrån de all politisk trovärdighet och värdighet. Att kalla kvinnor för horor är ett av patriarkatets bästa äss i rockärmen.

Vad som kanske är mer obehagligt än Haffos uttalande är de grabbigt förtjusta skratten i bakgrunden. Moderaterna verkar ha riktigt seriösa kulturproblem att ta itu med. Att säga ”det här är inte acceptabelt” men sedan fortsätta som vanligt är inte acceptabelt. Mycket mer måste hända. 

Min personliga erfarenhet är moderater är de som beter sig överlägset mest illa på internet. (Det finns människor till vänster som är riktigt hemska också men de är sällan högt uppsatta i partier eller ungdomsförbund). Varför reagerar aldrig moderaternas ledning?

Det finns all anledning att ha seriös oro för debattklimatet, där gränserna för hederlighet har förflyttats läskigt snabbt det senaste året. Att kalla motståndare för hora får aldrig bli normalt, och alla partier har ett ansvar för att inte ta minsta steg åt det hållet. 

Förvisso verkar det i videon som att Haffo inte är medveten om att det läggs upp live. Det går att ha medkänsla med att råka säga ett dumt skämt vid fel tillfälle. Men det viktiga nu är ifall Moderaterna vågar ta tag i den farliga internkulturen eller inte: kommer de att acceptera ett debattklimat fyllt av kvinnohat? 

Mest lästa inläggen

Alliansens klimatpolitik, hur illa kan den vara?

Förra veckan släppte alliansen sin gemensamma klimatpolitiska plattform....

Pride är en kamp för rättigheter - inte en annonsyta

Årets prideparad var större än någonsin. Jag dansade i paraden och fick ...

Fyra tips för att väcka ditt anti-rasistiska raseri i valrörelsen

Egentligen får man aldrig använda USA politiskt exempel eftersom det oft...

Tankar om att flyga - om mig själv som femtonåring, flygindustrin, livsstilssval och Fader Vår.

När jag var 15 bestämde jag mig för att bli vegetarian. När jag var 16 å...