Opinionsblogg

Typiskt killar!

 

Johan Hakelius har ett minst sagt spännande resonemang i en krönika i Expressen i lördags. Han skriver: 

”Så, alltså, hur många av alla rapporterade övergrepp på festivaler och fester den här säsongen tror ni är övergrepp i någon egentlig mening? Och hur många är pinsamt tonårsfummel, som alla nu vill göra polisärenden av?

Hakelius tes är att tonårskillar är så tarvliga och osäkra och inkompetenta på all social interaktion (sant!) att de borde undantas från lagen (märkligt). 

Testa att applicera det på andra områden där killar är överrepresenterade i brottsstatistiken. Grövre våldsbrott, till exempel. Typiskt killar! De är så pinsamma och klumpiga att de råkar misshandla folk. Så varför vill alla nu ropa på myndighetsingripanden när de blivit av med sina ägodelar? Snacka om att ge saker orimliga propotioner. 

Unga killar är också överrepresenterade i grövre stöldbrott. Ni vet hur det är. Det är ett helvete att vara tonåring, och varje människa är ovillkorligen dömd till pubertet. Så hip som happ råkar man sno en bil! Så lätt hänt när man är en pinig tonårskille med svettiga händer och pinsamma tystnader. Vi har ju alla varit där! Men mycket av det grova våldet som människor blivit utsatta för är bara pinsamt tonårsfummel, som alla nu vill göra polisärenden av?

Tonårstjejer däremot. De borde sluta vara så uptight och polisammäla övergrepp hela tiden. Trist och lättkränkt attityd. Typiskt tjejer!

Nä. 

En misshandel gör ont även om det är en tonårskille som slår dig. Din mobil är lika stulen även om det är en tonårskille som snor den. Ett övergrepp är lika förnedrande även om det är en tonårskille som förgriper sig på dig.  

Alla tre händelserna borde anmälas. De är alla brott. På riktigt.

Kommentarer

Kommentera