Opinionsblogg

RIP Bramble Cay-råttan

Den här sommaren hände något historiskt. Det var första gången i historien som ett däggdjur blev utrotat på grund av klimatförändringar skapade av människor. 

 

Vi sänker våra huvuden för The Bramble Cay melomys. Den lilla modiga råttan som bodde på en liten korall-ö utanför Australiens nordöstra kust.

 Det var inte den vackraste råttan. Den var lik den närbesläktade Cape York-råttan, förutom några proteinskillnader och en lite grövre svans. Den hade inga speciella skills, den levde mest som råttor gör. Men den var en egen art. Och nu är den borta för alltid. 

 

Bramble Cay-råttan brukar ses som den enda helt unika arten i det stora barriärrevet. På grund av höjda vattennivåer, till följd av mänskliga utlsäpp av växthusgaser, har råttans naturliga miljö och föda förstörts. Kobben som råttan kallade hem var ungefär lika stor som en vanlig fotbollsplan, och råttan trängdes längre upp mot öns mitt. Där fick den tävla med mat mot sjöfåglar och sköldpaddor.  Samtidigt försvann allt fler av råttans tillflyktsorter; små grottor och skrevor, under vattenytan. 

 

 

Det är inte första gången en art har utrotats på grund av människor. 130 000, eller 7 procent av alla namngivna arter, har mänskligheten hittills sopat undan från jordens yta enligt en studie från 2015. Siffran faller till 1,3 procent om man bara räknar däggdjur och fåglar, men är fortfarande oroande och kan tyda på början av en ny massdöd på jorden enligt The Guardian.

 

Men det är den första utrotningen till följd av klimatförändringarna. Det skiljer sig från den lustjakt som ledde till den zebraliknande Kvaggans utrotning (1883), eller de bommulsodlingar som trängde bort och utrotade den persika tigern (1960-tal). När det kommer till klimatförändringar är det svårare att förutspå vem som får ta smällen från när rika industialiserade länder släpper ut, och var offren bor. I år råkade det vara den stackars Bramble Cay-råttan. Vem är näst på tur?

 

Och vad händer när det är människor som klimatförändringar tränger bort från sina hem och odlingsmarker? När det är olika människogrupper som plötsligt slåss mot varandra om föda på en allt mindre plätt mark? 

 

Inte för att vara taskig, men jag önskar att Bumble Cay-råttan hade varit lite gulligare. Det är lätt att skapa folklig opinion när det är valen, pandan eller sälen som är i trubbel, men svårare när hajar och råttor riskerar utrotning. På samma sätt kanske det skulle vara lättare att få fram vettig klimatpolitik om det vore Sverige eller andra delar av västvärlden som skulle drabbas hårdast av extremväder och torka, med svält och väpnade konflikter som följd. 

 

Vi gör oss en otjänst om vi inte lär oss något av råttan från Buble Cays öde. Det kanske var den första fastställda däggdjursarten som utrotats på grund av klimatförändringar. Men det är inte den sista. Hur många krävs det innan vi börjar kräva klimaträttvisa?

 

 

 

Kommentarer

#1 - Kaffehörnan

Har du bloggat i många år

#2 - AnnaesolfH

10 million users
The average daily turnover at Binance, which was launched just a year ago, is about $ 1.5 billion. The number of users of the platform has increased from 2 million, which were at the beginning of the year, to 10 million today, according to Bloomberg. Join the successful ...[url=https://www.youtube.com/watch?v=ZbN4H3RrcKM]Binance registration[/url]

Kommentera