Blogg

Typiskt killar!

 

Johan Hakelius har ett minst sagt spännande resonemang i en krönika i Expressen i lördags. Han skriver: 

”Så, alltså, hur många av alla rapporterade övergrepp på festivaler och fester den här säsongen tror ni är övergrepp i någon egentlig mening? Och hur många är pinsamt tonårsfummel, som alla nu vill göra polisärenden av?

Hakelius tes är att tonårskillar är så tarvliga och osäkra och inkompetenta på all social interaktion (sant!) att de borde undantas från lagen (märkligt). 

Testa att applicera det på andra områden där killar är överrepresenterade i brottsstatistiken. Grövre våldsbrott, till exempel. Typiskt killar! De är så pinsamma och klumpiga att de råkar misshandla folk. Så varför vill alla nu ropa på myndighetsingripanden när de blivit av med sina ägodelar? Snacka om att ge saker orimliga propotioner. 

Unga killar är också överrepresenterade i grövre stöldbrott. Ni vet hur det är. Det är ett helvete att vara tonåring, och varje människa är ovillkorligen dömd till pubertet. Så hip som happ råkar man sno en bil! Så lätt hänt när man är en pinig tonårskille med svettiga händer och pinsamma tystnader. Vi har ju alla varit där! Men mycket av det grova våldet som människor blivit utsatta för är bara pinsamt tonårsfummel, som alla nu vill göra polisärenden av?

Tonårstjejer däremot. De borde sluta vara så uptight och polisammäla övergrepp hela tiden. Trist och lättkränkt attityd. Typiskt tjejer!

Nä. 

En misshandel gör ont även om det är en tonårskille som slår dig. Din mobil är lika stulen även om det är en tonårskille som snor den. Ett övergrepp är lika förnedrande även om det är en tonårskille som förgriper sig på dig.  

Alla tre händelserna borde anmälas. De är alla brott. På riktigt.

Mest lästa inläggen

Alliansens klimatpolitik, hur illa kan den vara?

Förra veckan släppte alliansen sin gemensamma klimatpolitiska plattform. De...

Pride är en kamp för rättigheter - inte en annonsyta

Årets prideparad var större än någonsin. Jag dansade i paraden och fick en ...

Fyra tips för att väcka ditt anti-rasistiska raseri i valrörelsen

Egentligen får man aldrig använda USA politiskt exempel eftersom det ofta ä...

Tankar om att flyga - om mig själv som femtonåring, flygindustrin, livsstilssval och Fader Vår.

När jag var 15 bestämde jag mig för att bli vegetarian. När jag var 16 åkte...

Blogg

RIP Bramble Cay-råttan

Den här sommaren hände något historiskt. Det var första gången i historien som ett däggdjur blev utrotat på grund av klimatförändringar skapade av människor. 

 

Vi sänker våra huvuden för The Bramble Cay melomys. Den lilla modiga råttan som bodde på en liten korall-ö utanför Australiens nordöstra kust.

 Det var inte den vackraste råttan. Den var lik den närbesläktade Cape York-råttan, förutom några proteinskillnader och en lite grövre svans. Den hade inga speciella skills, den levde mest som råttor gör. Men den var en egen art. Och nu är den borta för alltid. 

 

Bramble Cay-råttan brukar ses som den enda helt unika arten i det stora barriärrevet. På grund av höjda vattennivåer, till följd av mänskliga utlsäpp av växthusgaser, har råttans naturliga miljö och föda förstörts. Kobben som råttan kallade hem var ungefär lika stor som en vanlig fotbollsplan, och råttan trängdes längre upp mot öns mitt. Där fick den tävla med mat mot sjöfåglar och sköldpaddor.  Samtidigt försvann allt fler av råttans tillflyktsorter; små grottor och skrevor, under vattenytan. 

 

 

Det är inte första gången en art har utrotats på grund av människor. 130 000, eller 7 procent av alla namngivna arter, har mänskligheten hittills sopat undan från jordens yta enligt en studie från 2015. Siffran faller till 1,3 procent om man bara räknar däggdjur och fåglar, men är fortfarande oroande och kan tyda på början av en ny massdöd på jorden enligt The Guardian.

 

Men det är den första utrotningen till följd av klimatförändringarna. Det skiljer sig från den lustjakt som ledde till den zebraliknande Kvaggans utrotning (1883), eller de bommulsodlingar som trängde bort och utrotade den persika tigern (1960-tal). När det kommer till klimatförändringar är det svårare att förutspå vem som får ta smällen från när rika industialiserade länder släpper ut, och var offren bor. I år råkade det vara den stackars Bramble Cay-råttan. Vem är näst på tur?

 

Och vad händer när det är människor som klimatförändringar tränger bort från sina hem och odlingsmarker? När det är olika människogrupper som plötsligt slåss mot varandra om föda på en allt mindre plätt mark? 

 

Inte för att vara taskig, men jag önskar att Bumble Cay-råttan hade varit lite gulligare. Det är lätt att skapa folklig opinion när det är valen, pandan eller sälen som är i trubbel, men svårare när hajar och råttor riskerar utrotning. På samma sätt kanske det skulle vara lättare att få fram vettig klimatpolitik om det vore Sverige eller andra delar av västvärlden som skulle drabbas hårdast av extremväder och torka, med svält och väpnade konflikter som följd. 

 

Vi gör oss en otjänst om vi inte lär oss något av råttan från Buble Cays öde. Det kanske var den första fastställda däggdjursarten som utrotats på grund av klimatförändringar. Men det är inte den sista. Hur många krävs det innan vi börjar kräva klimaträttvisa?

 

 

 

Mest omtyckta inläggen

"I love you, but your'e bringing me down." — Om sociala medier, rätten till din egen hjärna och det akuta hotet mot demokratin.

Någonting har hänt. I år har plötsligt många av mina vänner nyårslöften som...

Varför stjäl Sverige olja från fattigare länder?

Tänk dig att Stockholm stads finansborgarråd står på en presskonferens för ...

Du får längta efter mer - Om Kalles sex liv, metoo och litteraturen på Lunds universitet.

I helgen tittade jag på SVT’s serie ”Kalle sex liv”, där träningsprofilen K...

Jävluskt trött på navelskådande klimatkamp

I veckan kom den här videon upp i mitt flöde: Den handlar om Anna som satsa...

Blogg

Mest kommenterade inläggen

Låt inte duktigheten dominera!

Ally och Ilana från Boad City, tv-serien som personifierar icke-duktighet. ...

Moderaterna är dåliga kompisar när de "tar oro på allvar"

Bild: Di.se Ett modeord i politiken är 2016 oro. Mellan raderna handlar det...

Kommer moderaterna att normalisera kvinnohat?

I dag lade Moderaternas officiella facebooksida ut en livesänd video där De...

Jag googlade på "bröst" och ni kan aldrig ana vad som hände sen.

Idag skrev en lång rad debattörer på DN debatt om porrens skadliga effekter...